DE TIP VAN TOM!

Wintertips

Winterklaar met deze tuintips voor de maand november

November is zo’n maand waarin je de tuin vast goed voorbereid op de komende winter. Het juiste onderhoud is in deze tijd van het jaar erg belangrijk. In de winter groeit het gras bijvoorbeeld veel minder hard dan in de zomer. Het gras blijft groeien tot de temperatuur onder de 6 °C komt, je kunt tot die tijd het gras blijven maaien. Laat ook het gazon niet te kaal de winter in gaan, dus maai het niet te kort. Het beste is om in oktober het gras voor de laatste keer van het jaar te maaien. In december kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Zo komt jouw gazon de winter wel door .Ons tuinadvies is dan ook om de instelling van je grasmaaier hier op aan te passen. Zorg er wel voor dat je de bladeren regelmatig van het gazon haalt. Laat je ze liggen, dan kan het gras zomaar gaan rotten. Deze bladeren kun je weer gebruiken om er vaste planten mee af te dekken, samen met het overige compost. Hiermee bescherm je ze tegen bevriezing wordt meteen de groei bevordert.

Vooraleer u uw grasmachine opbergt, breng ze eerst binnen voor het winteronderhoud. Zo vermijdt u lange wachttijden in het voorjaar.

 

hark het blad bijeen

In de herfst laten de bomen hun kleurrijke bladeren vallen en raakt de grond bedekt met loof. Hark al het afgevallen blad van het gazon, zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt en er geen bruine plekken in het gras kunnen ontstaan. 

Tuintips voor de kruiden- en moestuin

Bezit je een kruidentuin of een moestuin waar je met liefde de lekkerste groenten en kruiden kweekt? Houd dan ook hier rekening met de koude maanden die voor je liggen. Ons tuinadvies is dat je de moestuin nog een keer goed om moet spitten. Dit verbetert de bodemstructuur waardoor de planten beter kunnen groeien.

Snoeien en planten

Zelfs in de maand november valt er nog het een en ander te snoeien en te planten. Zo is het tot het voorjaar nog mogelijk om lelies te planten. Ook de snoeischaren kunnen nog niet opgeborgen worden. Check alle planten nog één keer na voor de winter echt intreedt. Heesters en bomen kunnen tot de eerste vorst gewoon gesnoeid worden. Laat je de takken zitten, dan loop je het risico dat ze beschadigd raken. Daarnaast kun je meteen met de fruitstruiken aan de slag. Zodra ze de bladeren tijdens de herfstdagen hebben verloren, kun je volop snoeien. Op deze manier mag je in het voorjaar weer volop fruit verwachten!

Houd uw gazon in topvorm!

Met de juiste uitgebalanceerde bemesting, laat u het gazon zich altijd van zijn beste kant zien.

U houdt uw gazon in conditie door het gazon te bemesten.

Een gazon moet vaak worden gemaaid, zodat het gelijkmatig en dicht groeit en slijtvast wordt. Om het afgemaaide gras te vervangen hebben de verschillende grassoorten grote hoeveelheden aan voedingstoffen nodig. Gazonmest bestaat uit speciaal op gazons afgestemde voedingstoffen voor planten, die onmisbaar zijn voor de gezonde groei van uw gazon.

Belangrijke voedingstoffen zijn:

  • stikstof: bevordert de diepgroene kleur en een krachtige groei van het gras.
  • fosfor: heeft een gunstige invloed op de groei van de wortels.
  • kalium: verstevigt de celwanden en verhoogt de weerstandsvermogen tegen weersinvloeden en tegen ziekten.

Natuurlijk meststoffen

Natuurlijke meststoffen van hoorn, bloed en beendermeel, maar ook van algen, guano of ander dergelijke organische producten werken in de regel langzaam maar ook langdurig. Anorganische kunstmeststoffen werken snel en zijn gemakkelijk in gebruik.

Helaas komen deze stoffen snel in het grondwater terecht, ze moeten vaak worden gestrooid op het gras en kunnen bij droogte tot verbranding van het gras leiden.

In langzaam werkende meststoffen komen de voordelen van organische en anorganische meststoffen samen. De middelen bevatten organisch gebonden, synthetisch vervaardigde voedingszouten.

De voedingsstoffen en met name stikstof, komen gedurende een langere periode vrij. Langzaam werkende mest kun je twee tot drie keer per jaar toe te passen.

Vloeibare mest

werkt snel en kan met behulp van een spuittoestel zeer gemakkelijk worden toegepast, maar het is wat duurder in het gebruik dan mestkorrels.

Mestkorrels verdeel je op een groot gazon bij voorkeur met een strooiwagen. Doe je dat niet dan kan het zijn dat je plekken vergeet of op de ene plek meer strooit dan op de andere, dit heeft als resultaat dat je een gazon met ‘golven’ krijgt op de ene plek groeit het sneller dan op de andere plek.

Na het verdelen van de mestkorrels geef je het gazon veel water. De kinderen en huisdieren mogen dan de komende 24 uur niet op het gazon komen.

In het voorjaar als het warmer wordt, zo’n beetje rond april en het gras weer begint te groeien strooi je voor de eerste keer mest. De beste tijd is om voor een regenbui te bemesten. Als je de langzaam werkende mest gebruikt, bespaart je dat het regelmatige bijmesten in de zomer.

In de zomer moet je, als je in het voorjaar langzaam werkende meststoffen gebruikt hebt in juli of augustus een keer bijmesten dit is meer als voldoende voor een jaar.
Heb je een kortwerkende meststof gebruikt dan verdient het de aanbeveling om elke maand te bijmesten, bemest je gazon nooit op hete, zonnige en droge dagen.

In het najaar kun je beter niet het gazon bemesten, om een overmatige groei en daarmee een toenemende ziektegevoeligheid te voorkomen.

Hoofdvoedingstoffen en hoeveelheid

Op de mestverpakking is normaal altijd aangegeven in welke hoeveelheden de meststoffen aanwezig zijn. Ook wordt hier op aangegeven hoeveel mest je nodig hebt per vierkante meter. Verpakkingen met de opdruk ’20-5-8 bevatten 20% stikstof 5% fosfor en 8% kalium. De overig 67% bestaat uit vulmateriaal dat de verdeling op je gazon vergemakkelijkt.

Stikstof is de belangrijkste voedingsstof voor het gazon.

Als vuistregel geldt: per are = 100 vierkante meter gazon moet je op 1,5-2 kg stikstof per jaar rekenen. Dat is ongeveer 20 gram stikstof per vierkante meter. Aangezien stikstof in gazonmest evenredig is vertegenwoordigd, moet je zelf de totaal benodigde hoeveelheid mest uitrekenen.

Gazon onder bomen heeft wat meer mest nodig om met de boomwortels de kunnen concurreren. Groeit op je gazon veel onkruid dan is een meststof met een hoog fosforgehalte aan te bevelen.

Er is ook gazonmest verkrijgbaar die gecombineerd is met speciale onkruid- en mosverdelgende stoffen. Gebruik mestsoorten gericht en alleen als het nodig is.

Het grootste effect bereik je met een toepassing in het voorjaar tussen maart en begin mei, of in het najaar in september en oktober.