DE TIP VAN TOM!

Winteronderhoud

 

BERG UW TUINMACHINES NIET OP, MAAR BRENG ZE ZO SNEL MOGELIJK BINNEN VOOR VOLLEDIG ONDERHOUD. Wacht niet tot in het voorjaar, want dan lopen de wachttijden hoog op! Wij onderhouden alle tuinmachines, zoals haagscharen, bosmaaiers, freesmachines, motoculteurs, hakselaars, kettingzagen, grasmachines, zitmaaiers,…

Een goed onderhoud verlengt immers de levensduur van uw machine. Een goed geslepen mes schenkt u een perfect afgereden gazon. Het maaidek van uw machine krijgt een grondige poetsbeurt, zo vermijdt u scheuren in uw maaidek. Het verversen van de olie zorgt voor een steeds goed werkende motor. Door het nakijken van de bougie, luchtfilter hebt u nooit geen startproblemen meer. Dus  kortom wij zorgen voor HET  PERFECTE ONDERHOUD.

Hier volgen nog enkele wintertips!

-  Denk er aan om de afgevallen bladeren uit uw dakgoot te verwijderen.

-  Heb je geen vogelhuisje of iets dergelijks? Geen probleem, want met simpele pindaslingers, vetbollen en appels help je de vogels de winter door.

- Loop niet over het gazon zolang het vriest. Dit kan het gazon zodanig vernielen dat deze na een aantal dagen lichte plekken vertoont.

- Versnipper takken voordat je ze op de composthoop of in de compostbak gooit.

- De donkere maanden zijn geschikt om na te denken over de tuinopzet het komende jaar. Je kunt rustig nadenken en eventueel schetsen maken voor het komende voorjaar.

- Creëer een knusse plek in de veranda of onder de verkapping met kussens en plaids. Met de warmte van de    kaarsjes op tafel en de terrasverwarmer of buitenhaard, kan je zelfs in de winter nog heerlijk genieten van jouw tuin! Vergeet de tuinvogels niet!

VERHUURAANBOD

Wist u dat wij beschikken over een heel ruim aanbod van tuin- en bouwmachines? Ontdek dit op onze website www.tuinmachines-devos.be. U kan telefonisch maar ook ONLINE RESERVEREN.

Hier alvast enkele nuttige winterwerktuigen :

 

Wintertips

Winterklaar met deze tuintips voor de maand november

November is zo’n maand waarin je de tuin vast goed voorbereid op de komende winter. Het juiste onderhoud is in deze tijd van het jaar erg belangrijk. In de winter groeit het gras bijvoorbeeld veel minder hard dan in de zomer. Het gras blijft groeien tot de temperatuur onder de 6 °C komt, je kunt tot die tijd het gras blijven maaien. Laat ook het gazon niet te kaal de winter in gaan, dus maai het niet te kort. Het beste is om in oktober het gras voor de laatste keer van het jaar te maaien. In december kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Zo komt jouw gazon de winter wel door .Ons tuinadvies is dan ook om de instelling van je grasmaaier hier op aan te passen. Zorg er wel voor dat je de bladeren regelmatig van het gazon haalt. Laat je ze liggen, dan kan het gras zomaar gaan rotten. Deze bladeren kun je weer gebruiken om er vaste planten mee af te dekken, samen met het overige compost. Hiermee bescherm je ze tegen bevriezing wordt meteen de groei bevordert.

Vooraleer u uw grasmachine opbergt, breng ze eerst binnen voor het winteronderhoud. Zo vermijdt u lange wachttijden in het voorjaar.

 

hark het blad bijeen

In de herfst laten de bomen hun kleurrijke bladeren vallen en raakt de grond bedekt met loof. Hark al het afgevallen blad van het gazon, zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt en er geen bruine plekken in het gras kunnen ontstaan. 

Tuintips voor de kruiden- en moestuin

Bezit je een kruidentuin of een moestuin waar je met liefde de lekkerste groenten en kruiden kweekt? Houd dan ook hier rekening met de koude maanden die voor je liggen. Ons tuinadvies is dat je de moestuin nog een keer goed om moet spitten. Dit verbetert de bodemstructuur waardoor de planten beter kunnen groeien.

Snoeien en planten

Zelfs in de maand november valt er nog het een en ander te snoeien en te planten. Zo is het tot het voorjaar nog mogelijk om lelies te planten. Ook de snoeischaren kunnen nog niet opgeborgen worden. Check alle planten nog één keer na voor de winter echt intreedt. Heesters en bomen kunnen tot de eerste vorst gewoon gesnoeid worden. Laat je de takken zitten, dan loop je het risico dat ze beschadigd raken. Daarnaast kun je meteen met de fruitstruiken aan de slag. Zodra ze de bladeren tijdens de herfstdagen hebben verloren, kun je volop snoeien. Op deze manier mag je in het voorjaar weer volop fruit verwachten!